Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €
« Takaisin

Mitä se ihmistä hyödyttää

Hyvärinen, Olli: Mitä se ihmistä hyödyttää. Valistuksellinen draamaromaani Anders Chydeniuksesta

Anders Chydeniuksen, Alavetelin kappalaisen, sittemmin Kokkolan kirkkoherran ja valtiopäivämies, johdattelema panoraama 1700-luvun valistuksen ajan - sen hyödyn aikakaudeksikin nimetyn - aate- ja ajatusmaailmaan.

Ennen kaikkea teos on kunnianosoitus lahjakkaalle ja tinkimättömälle sanan säilän heiluttajalle, jonka ansiot maatyöläisten oikeuksien puolustamisessa ja elinkeino-, sanan- ja uskonnonvapauden ajamisessa ovat suuret ja kiistattomat.
Painavat sananvuoronsa saavat myös Kustaa III sekä Turun akatemian professorit Pietari Kalm ja Pehr Gadd, tieteentekijät, joiden ambitioita ja työtä suosion ja tukipolitiikan vaihtelevat tuulet rajusti ja oikullisesti heittelevät.
Sen, kuinka kovaksi sanankäyttö ja otteet saattavat mennä, kun aatteet ja edut iskevät vastakkain, osoittaa Chydeniuksen käymä polemiikki lehdistön sivuilla ja hänen saamansa iskut ja kolhut valtiopäivillä.

Aivan oma lukunsa valtataistelun alalla on demokratiaa harjoitelleen niin sanotun vapauden ajan Ruotsissa päättänyt Kustaa III:n valtakausi, vallankaappauksella alkanut ja salamurhaan päättynyt.

Anders Chydenius nostaa jokaiselle yleisistä asioista, politiikasta ja taloudesta kiinnostuneelle ja vaikuttamaan pyrkivälle peilin, josta voi itseään tarkastella: onko syytä tai oikein pitää kieli keskellä suuta vai ei.


Olli Hyvärinen on Loviisassa asuva kirjailija.

9789523154858 | kovakantinen, 298 s. |

Hinta:29.80 €